Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran (THPTS) kesäseminaari Työväenmuseo Werstaalla Tampereella 27.–28.8.2012
Tämä vuosi on suurten urheilutapahtumien vuosi. Lontoon olympialaiset ja jalkapallon EM-kisat sekä jääkiekon MM-kisat ja yleisurheilun EM-kisat Helsingissä saavat ihmiset jälleen innostumaan urheilusta ja toivottavasti myös omasta liikkumisestaan. THPTS:n kesäseminaarin teemana on tänä vuonna liikunta ja urheilu aina 1900-luvun alkuvuosikymmenien työläisurheilusta nykypäivän työpaikkaliikuntaan.
Urheilu ja liikunta koskettavat useimpien elämää tavalla tai toisella. Osallistumme seurojen liikuntatarjontaan tai treenaamme yksilöllisesti. Joillekin työpaikkaliikunta saattaa olla tärkeä osa kunnon ylläpitoa mutta myös henkisen virkistäytymisen ja yhteisöllisyyden muoto. Toisaalta työttömyys ja työn teettämisen uudet muodot johtavat siihen, että yhteiskunta jakaantuu tässäkin kohden niihin, joille työnantaja tarjoaa liikuntamahdollisuuksia ja niihin, jotka jäävät ulkopuolelle. Osa väestöstä ei varsinaisesti urheile laisinkaan vaan harrastaa hyötyliikuntaa esim. pyöräilemällä työmatkat. Urheilu saattaa kiinnostaa joitakin vain kannatusmielessä. Urheilulle on tullut myös uusia kulttuurisia ja taloudellisia merkityksiä, joita seminaarin toivotaan tuovan esiin.
Pyydämme tutkijoita osallistumaan seminaariin esitelmillä, joissa käsitellään urheilua ja liikuntaa perinteisistä ja uusista näkökulmista. Esitelmät voivat käsitellä esimerkiksi seuraavia teemoja:
– Mikä liikuttaa laajoja väestönryhmiä? Miten väestö pysyy hyvässä kunnossa?
– Työläisurheilun merkitys, urheilun ideologiset ja poliittiset ulottuvuudet
– Työporukoiden kisailun ja liikunnan perinne, puulaaki- ja työpaikkaliikunta
– Urheilu journalismissa, kirjallisuudessa, kuvataiteessa, musiikissa, ajanvietepeleissä
– Massatapahtumien ja fanikulttuurin uudet ja vanhat muodot
– Liikunta ja urheilu välineurheiluna ja muodin muokkaajana
– Julkisen sektorin liikuntainvestoinnit ja urheilu liiketoimintana
Seminaariin toivotetaan tervetulleiksi tutkijat esittelemään tutkimustuloksiaan. Esitelmien pituus on 20 minuuttia + 10 minuutin keskustelu. Seminaari on esiintyjille maksuton, matkat ja majoitus korvataan.
Lähetä enintään yhden liuskan mittainen abstrakti esitelmäsi sisällöstä viimeistään 26.3.2012 Kirsi-Maria Hytöselle (kirsi-m.hytonen@jyu.fi). Valinnasta tiedotetaan huhtikuun 2012 aikana.
Seminaarin pohjalta toimitetaan valituista esityksistä artikkelikokoelma, joka ilmestyy vuonna 2013.
Lisätietoja: Matti Hannikainen (matti.hannikainen@helsinki.fi) ja Erkki Vasara (erkki.vasara@helsinki.fi)