Maat, metsät, tehtaat
Uuteen tutkimukseen perustuva Maat, metsät, tehtaat -näyttely kertoo pitkästä 1950-luvusta. Kolmen museon yhteistyönä toteutettu Maat, metsät, tehtaat -näyttely pohjautuu Suomen Akatemian rahoittaman Onnen maa? -hankkeen tutkimustuloksiin. Hankkeessa kulttuurintutkijat analysoivat sodanjälkeiseen aikaan liitettyä nostalgiaa, aikakauden todellisuutta sekä yhteiskunnan muuttumista.
Tutkimushankkeessa pitkä 1950-luku alkaa sodan päättymisestä vuonna 1945 ja jatkuu aina 1960-luvun alkupuolen murroskauteen saakka. Pitkälle viisikymmenluvulle ominaisia olivat jälleenrakennus, puute, kova työnteko ja säädyllinen elämä. Maaseudulle raivattiin pientiloja, joet täyttyivät keväisin tukkilautoista ja tehtaita laajennettiin, jotta sotakorvaukset saatiin ajallaan maksettua. Lapsia oli pian kaikkialla. Suuret yhteiskunnalliset murrokset hyvinvointivaltion rakentaminen, maaseudun rakennemuutos, länsimainen kulutuskulttuuri ja ilmapiirin vapautuminen, toteutuivat kuitenkin vasta 1960-luvun jälkipuoliskolla.
Maat, metsät, tehtaat -näyttelyssä käsitellään suomalaisen yhteiskunnan muutosta arjen, kodin ja perheen, koulunkäynnin ja työnteon näkökulmista ja käännetään nostalgian taakse jääviä puolia näkyville. Näyttely haastaa mielikuvia vanhoista hyvistä ajoista aikakauden esineistön, valokuvien ja elokuvien välityksellä.
Näyttelyssä voi tutustua esimerkiksi Valmet 20-traktoriin, joka suunniteltiin kotimaiseksi työjuhdaksi sekä pelloille että metsiin, metsätyömiesten käsiä täristäneeseen moottorisahaan tai kotitalouksiin avuksi tulleeseen pulsaattoripesukoneeseen. Lapset voivat kavuta viisikymmenluvun tyyliin tehtyyn leikkiautoon ja muistelunurkassa kävijät pääsevät kertomaan omia muistojaan.
Näyttelyyn liittyy myös tänään julkistettu Onnen Aika? -tietokirja (Atena Kustannus). Pitkästä 1950-luvusta kertovan teoksen ovat toimittaneet tutkijat Kirsi-Maria Hytönen ja Keijo Rantanen.
Näyttelyn oheisohjelmassa on koko perheen tapahtuma Metkaa! Pelejä ja leikkejä 1950-luvun tyyliin lauantaina ja sunnuntaina 26.-27.10. sekä Iltamat 1950-luvun henkeen la 26.10. Lisäksi museolla on tutkimushankkeen tutkijoiden yleisöluentoja 31.10. alkaen torstai-iltaisin. Näyttelyyn on saatavilla myös opastettuja kierroksia sekä työpajoja eri-ikäisille.
Näyttely on tuotettu yhteistyössä Onnen maa? -tutkimushankkeen, Suomen maatalousmuseo Sarkan sekä Suomen Metsämuseo Luston kanssa Koneen Säätiön tuella. Näyttely on avoinna Werstaalla 20.9.2013-23.3.2014. Tämän jälkeen näyttely siirtyy Suomen maatalousmuseo Sarkaan Loimaalle, missä se on avoinna vuoden 2014 lopulle ja edelleen Suomen Metsämuseo Lustoon, jossa näyttely on esillä vuonna 2015.
Karhu ja tähti – työtä, leipää ja menestystä
Näyttely kertoo Karhulan teollisesta historiasta valokuvin, elokuvin ja äänin. Mukana on myös kaikille tuttuja Karhulan lasitehtaan tuotteita, jotka tunnetaan karhun ja tähden kuvalla varustetusta logosta. Myös alkuperäinen Aalto-maljakko syntyi Karhulassa. Kymijoen rannan teollisuushistoria välittyy kuvista runsaan sadan vuoden ajalta ja Karhulan vilkas elämä 1950-luvun dokumenttielokuvista. Karhulakin on monen muun teollisuuspaikkakunnan tapaan kohdannut rakennemuutoksen ja alueen uudet toimijat saavat puheenvuoron videoteoksessa. Näyttely on Karhulan teollisuuspuistoyhdistyksen, Mediatehdas Dakarin ja Kymenlaakson museon tuottama.
Karhu ja Tähti -näyttely on esillä Työväenmuseo Werstaalla 20.9.2013-7.1.2014. Esillä on kolme kokonaisuutta :
– Karhu ja Tähti -videoteos
– Valokuvia Karhulasta
– Vanhoja elokuvia Karhulasta
***
Molemmat näyttelyt ovat huomisesta (pe 20. syyskuuta) alkaen avoinna yleisölle. Blogimme suosittelee lämpimästi vierailua Werstaalla. Werstas sijaitsee Tampereen keskustassa Finlaysonin alueella osoitteessa Väinö Linnan aukio 8. Werstas kartalla.