Sisällissodan arvet maalaispitäjässä – Ruovesi 1918-1930

Anna Warsell, Sisällissodan arvet maalaispitäjässä. Ruovesi 1918-1930. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura. Helsinki 2024. 452 s

Sisällissodan jälkeen ruoveteläiset joutuivat parsimaan elämäänsä kokoon monelta kantilta. Sodan seurauksena pitäjä menetti yli kolmesataa miestä ja kärsi mittavista taloudellisista vahingoista.

Väitöstutkimuksessaan Anna Warsell tutki sodan keskelle joutuneen ja kriisistä vakavasti kärsineen pohjoishämäläisen maalaispitäjän selviytymistä ja yhteisöllisyyden kehittymistä 1920-luvulla. Paikallistason näkökulma täydentää mielenkiintoisella tavalla koko maata koskevaa tutkimusperinnettä. “Punaisen” maalaispitäjän tarkastelu osoittaa, kuinka paikallisella tasolla voittajien valkoinen isänmaallisuus saattoi jäädä marginaaliseksi ilmiöksi.

Warsell selvitti Ruoveden sodasta toipumista sovituksen, muistamisen, paikallisten instituutioiden toiminnan sekä eri ryhmittymiä yhdistäneen tai erottaneen yhdistys- ja järjestöelämän kautta. Tutkimuksessa hyödynnetyt sodan ja sen jälkeisen ajan kokeneneiden muistot vievät lukijan lähelle paikallisten ihmisten 1920-luvun todellisuutta. Omakohtaiset muistelut, haastattelut ja kirjeet tekevät menneisyydestä elävää.

*****

Kirja on saatavissa sekä verkkoversiona että painettuna kirjana:

1. Voit myös ladata itsellesi ilmaisen pdf-version

Huomioithan ladattavan PDF:n käyttöoikeudet: Kirjan artikkelien tulostaminen ja tallentaminen on sallittua yksityiseen käyttöön tekijänoikeuslain mukaisesti. Opetus- ja tutkimustarkoituksiin artikkeleita saa tulostaa, kopioida ja tallentaa sekä käyttää Kopioston kopiointiluvan ehtojen mukaisesti. Muusta käytöstä tulee sopia erikseen tekijänoikeuden haltijan kanssa. Lisätietoa Kopioston kopiointiluvasta: www.kopiosto.fi

2. Painettua kirjaa myyvät hyvinvarustetut kirjakaupat,  esim  Tiedekirjan (tulossa) verkkokirjakauppa tai Snellmaninkatu 13 myymälä. Tai suoraan kustantajalta sihteeri (at) thpts.fi. Ovh 30,00 €.

3. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran jäsenet voivat tilata painetun kirjan (20,00 €) suoraan seuralta: Raimo Parikka  (raimoparikka (at) gmail.com) tai sihteeri (at) thpts.fi. Muista laittaa mukaan osoite ja puhelinnumero (posti vaatii paketteihin vastaanottajan puhelinnumeron).

Comments are closed.