Esitelmäkutsu: Työväki ja media

Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran kesäseminaari
Tampere 25.–26.8.2025

Radion toimitus Tampereella 1970-luvulla. Kuva: Työväenmuseo Werstas.

 

Työväestön ja median suhteen historiallisessa tutkimuksessa on korostunut erityisesti työväenlehdistön historia. Yksi merkkipaaluista oli Pentti Salmelinin (1967) tutkimus Suomen työväenlehdistön synnystä. Työväenlehtien historiallinen tutkimus on jatkunut vireänä näihin päiviin saakka. Lehdistö on kuitenkin vain yksi työväen käyttämistä ja työväestölle suunnatuista tiedotusvälineistä. Työväestö on sivistänyt ja viihdyttänyt itseään eri aikoina vaihdellen niin arkkiveisujen, kauno- ja tietokirjallisuuden, radion, television, internetin kuin sosiaalisen median tarjoamilla sisällöillä. Nopeasti laajentunut mediakenttä ja tiedonvälityksen murros on tuonut uudenlaisia mahdollisuuksia tiedottaa, haastaa ja vaikuttaa, mutta myös haasteita liittyen tiedon luotettavuuteen sekä yleisöjen pirstaloitumiseen.

Käsityksiä työväestöstä on tuotettu ja työväestön kysymyksiä ja työntekoa on käsitelty myös muualla kuin työväenliikkeen tiedotusvälineissä. Esimerkiksi pian sata vuotta täyttävän Yleisradion kyky puhutella työväestöä on herättänyt runsaasti keskustelua niin maailmansotien välisenä aikana kuin 2000-luvullakin. Toisaalta Yleen on lyöty vasemmistolaisen tai punavihreän median leimoja, joihin on vedottu myös kyseenalaistettaessa yhtiön rahoitusta.

Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran (THPTS) kesäseminaarissa 2025 käsitellään työväen ja median keskinäisiä suhteita. Toivomme eri tieteenaloilta esitelmäehdotuksia, jotka kohdistuvat eri aikakausiin aina 1700- ja 1800-lukujen taitteesta nykyaikaan asti. Empiiristen tapaustutkimusten ohella myös teoreettisesti ja menetelmällisesti suuntautuneet esitelmäehdotukset ovat tervetulleita. Esitelmät voivat käsitellä esimerkiksi seuraavia teemoja:

  • Työväen mediat (moninaisuus ja intermediaalisuus)
  • Työväen ja rahvaan mediat ennen järjestäytynyttä työväenliikettä
  • Ei-sosialistinen ja ei-vasemmistolainen media työväenluokkaisen yleisön tavoittelijana
  • Työväenliikkeen ja vasemmiston medioiden toimittajien arki ja aatteet
  • Työväki median palveluksessa (kirjapainotyöntekijät, TV-teknikot jne.)
  • Työväki median kuluttajana, esimerkiksi viihteen ja sivistävien asiasisältöjen suhde median kulutuksessa ja sen herättämä keskustelu
  • Työväen kuva mediassa ja media luokkasuhteiden rakentajana
  • Työn kuvaukset mediassa
  • Media ja toverillisuus, media työväen yhteisöllisyyden rakentajana
  • Mitä media on työväelle merkinnyt ja mitä mahdollistanut
  • Työväen median kansainvälisyys
  • Työväki, media ja sukupuoli
  • Työväestö globaalien sosiaalisen median alustojen käyttäjänä ja vaikuttamisen kohteena
  • Media, vastarinta ja propaganda.

Seminaarin pääpuhujaksi on varmistunut mediahistorian tutkija Heidi Kurvinen (Turun yliopisto). Ohjelmassa on myös roundtable 1970-luvun mediakentän poliittisuudesta. Keskustelijoina ovat professori Antero Holmila (Jyväskylän yliopisto) ja dosentti Marko Tikka (Tampereen yliopisto).

Lähetä enintään A4 sivun mittainen abstrakti esitelmäsi sisällöstä doc-, docx- tai pdf-tiedostona viimeistään 25.4.2025 Arja Turuselle (arja.h.turunen@jyu.fi). Merkitse abstraktiin nimesi ja affiliaatiosi. Seminaariin hyväksyttävien esitelmien valinnasta tiedotetaan toukokuun 2024 loppuun mennessä.

Esitelmien pituus on 20 minuuttia + 10 minuuttia keskustelua. Seminaarin pohjalta toimitetaan valituista esityksistä artikkelikokoelma, joka ilmestyy vuonna 2026.

Seminaari järjestetään Työväenmuseo Werstaalla, ja se on osanottajille maksuton.

Lisätietoja seminaarista ja artikkelikokoelmasta: Sami Suodenjoki (sami.suodenjoki(at)tuni.fi), Arja Turunen (arja.h.turunen(at)jyu.fi) ja Anna Huhtala (anna.huhtala(at)tuni.fi).

 

Comments are closed.