THPTS Tieteiden yönä Työväenliikkeen kirjastossa 9.1.2025

Tieteiden yö 9.1.2025: Uutta työväenhistoriaa – neljän väitöskirjan ilta

Paikka: Työväenliikkeen kirjaso, Sörnäisten rantatie 25 A 1 Helsinki
Aika: 17.00-19.10
Järjestäjä Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura

Esillä ovat Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran uudet julkaisut, neljä väitöskirjaa. Teemoina Vasemmistoälymystö Valpon silmin (Hannele Koivisto ja Tiina Lintunen), Pitkän 1970-luvun työläiskirjallisuus yhteiskunnallisena aikalaiskeskusteluna (Jussi Lahtinen ja Milla Peltonen), Tehdastyöntekijöiden firabelitöiden muistitietohistoria (Pete Pesonen) ja Koulutus, tasa-arvo ja hyvinvointivaltion 1960-luvulla (Elina Hakoniemi ja Matti Hannikainen).

17.00 Avaus17.10 Vasemmistoälymystö Valpon silmin

Dosentti Tiina Lintunen keskustelee FT Hannele Koiviston kanssa Koiviston tuoreesta väitöskirjastaa Joukkosielu vai individualisti? Keskustelussa pohditaan Valtiollisen poliisin luonnehdintoja vasemmistointellektuellien muodostamasta uhasta 1930- ja 1940-luvulla ja sitä, miten EK-Valpo tarkkaili ja analysoi kommunisteiksi epäilemiään henkilöitä sekä lopulta passitti nämä vankilaan. Koivisto ja Lintunen keskustelevat myös siitä, millaista oli poliittisen vangin arki vankeudessa ja miten intellektuellit selvisivät rankoista kokemuksistaan.

17.40 Pitkän 1970-luvun työläiskirjallisuus yhteiskunnallisena aikalaiskeskusteluna

Pitkä 1970-luku (n. 1968–1982) oli suomalaisen työläis- kirjallisuuden viimeinen kultakausi. Tällöin kymmenet kirjailijat kirjoittivat kaunokirjallisuutta työväenluokan näkökulmasta käsin. Samalla he kommentoivat omaäänisesti yhteiskunnallisia aikalaisilmiöitä ja lähihistoriaa. Minkälaista yhteiskuntakuvastoa muun muassa Hannu Salama, Pirkko Saisio, Alpo Ruuth ja Lassi Sinkkonen tuottivat? Keskustelemassa aiheesta 1970-luvun työläiskirjallisuudesta väitöskirjan kirjoittanut Jussi Lahtinen ja Hannu Salmaa tutkinut filosofian tohtori Milla Peltonen.

18.10 Tehdastyöntekijöiden firabelitöiden muistitietohistoria

Pete Pesonen esittelee Suomen historian väitöskirjatutkimustaan Tehdastyöntekijöiden firabelitöiden muistitietohistoria. Väitöskirja tarkastelee tehdastyöläisten tekemien firabelitöiden muistitietohistoriaa ja merkitystä suomalaisessa teollisuustyössä vuosina 1945–1990. Firabelitöillä tarkoitetaan työntekijöiden työpaikalla, työnantajan välineillä ja materiaaleilla sekä usein työajalla omaksi hyödykseen tekemiä töitä. Tutkimuksessa määritellään mitä firabelityöt olivat, ketkä niitä tekivät, minkä takia niitä tehtiin, ja miten ilmiö linkittyy osaksi tehdastyön lattiatason paikallisia suhteita ja työpaikkakulttuuria sekä niiden epävirallisia käytäntöjä. Tutkimus avaa uusia näkökulmia työväen historiaan, teollisuuden sosiaaliseen kulttuuriin ja muistitietotutkimukseen.

18.40 Koulutus, tasa-arvo ja hyvinvointivaltion 1960-luvulla

SDP uusimman historiateoksen ”Uudistuva puolue ja hyvinvointivaltio – SDP historia 5. 1957–1975” kirjoittaja, VTT Matti Hannikainen, sekä tutkija, VTM Elina Hakoniemi keskustelevat 1960-luvun koulutuksen, tasa-arvon ja hyvinvointivaltion teemoista. Keskustelun pohjana toimii Hakoniemen väitöskirja, jossa hän tarkastelee tulevaisuuspuhetta sosiaalidemokraattisen työväenliikkeen koulutuspolitiikan ja sivistystyön piirissä vuosina 1900–1970, erityisesti hyvinvointivaltion rakentumisen näkökulmasta. Keskustelussa syvennytään siihen, millaisia tasa-arvokysymyksiä tuolloin esitettiin ja millaisia ratkaisuja sosiaalidemokraattinen työväenliike haki näihin kysymyksiin 1960-luvun koulunuudistuskeskusteluissa.

19.10 Lopetus

Posted in Esitelmät, Kirjat | Kommentit pois päältä artikkelissa THPTS Tieteiden yönä Työväenliikkeen kirjastossa 9.1.2025

Työväki ja Neuvostoliiton vuosisata – artikkelit (ennakkojulkaisu)

Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran kesäseminaari järjestettiin elokuussa 2023 otsikolla Työväki ja Neuvostoliiton vuosisata. Tutkija Moshe Levin (2005) käytti käsitettä ’Neuvostoliiton vuosisata’ kuvaamaan maan valtavaa merkitystä koko 1900-luvun ajan. Seminaariin ehdotettuja ja valittuja esitelmiä dominoi sotien välinen aika, 1920- ja 1930-luku. Kyseinen aikakausi on tällä hetkellä Suomessa tehtävän, Neuvostoliittoa käsittelevän tutkimuksen keskiössä. Varsinkin Venäjän aloittaman Ukrainan hyökkäyssodan varjossa onkin helppoa ajatella, että samainen väkivaltainen aikakausi leimaa koko Neuvostoliittoa.

Väki Voimakas -vuosikirja nro 37 (toim. Anna Laakkonen, Matias Kaihovirta ja Silja Pitkänen) julkaistaan THPT-seuran tulevan kesäseminaarin (Työväki ja paikallisuus, Työväenmuseo Werstas 19.–20.8.2024) yhteydessä.

Kolme vuosikirjaan tulevaa tekstiä, Aleksi Mainion, Ira Jänis-Isokankaan ja Jesse Hirvelän artikkelit julkaistaan jo nyt ennakolta. (Katso linkit alempana). Kaikki kolme tutkijaa työskentelevät Kansallisarkiston hallinnoimassa hankkeessa Suomalaiset Venäjällä 1917–1964. Hankkeen yhtenä päätutkimustuloksena on syntynyt interaktiivinen tietokanta, joka julkistetaan Kansallisarkistolla 7.6.2024. Ensimmäisessä vaiheessa yleisölle avataan vuosien 1937–1938 suuressa terrorissa tuomittujen ja Neuvosto-Ukrainaan päätyneiden suomalaisten tiedot.

Aleksi Mainio on Helsingin yliopiston dosentti ja tietokirjailija, ja johtaa Kansallisarkistossa tutkimushanketta suomalaisten kohtaloista Stalinin Neuvostoliitossa. FT, dosentti Ira Jänis-Isokangas tutkii Kansallisarkiston Suomalaiset Venäjällä -hankkeessa gulag-järjestelmää sinne joutuneiden suomalaisten näkökulmasta. Jesse Hirvelä on poliittisen historian väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla, ja työskentelee tällä hetkellä tutkijana Kansallisarkiston Suomalaiset Venäjällä 1917–1964 -hankkeessa.

ARTIKKELIT

Aleksi Mainio, Suomalaiset Stalinin vainoissa – Kriittinen katsaus kuoleman kirjanpitoon.
http://www.thpts.fi/wp-content/uploads/2024/06/Mainio.pdf

Ira Jänis-Isokangas, SKP, Gulag-järjestelmä, poliittinen kasvatustyö ja suomalaiset Magnitogorskissa.
http://www.thpts.fi/wp-content/uploads/2024/06/J%C3%A4nis-Isokangas.pdf

Jesse Hirvelä, Suomalaiset siirtolaisopiskelijat Leningradissa 1922–1936.
http://www.thpts.fi/wp-content/uploads/2024/06/Hirvel%C3%A4.pdf

Posted in Uutiset | Kommentit pois päältä artikkelissa Työväki ja Neuvostoliiton vuosisata – artikkelit (ennakkojulkaisu)

TEETKÖ TAI SUUNNITTELETKO GRADUA TYÖELÄMÄN, TYÖVÄESTÖn TAI TYÖVÄENLIIKKEEN HISTORIASTA?

Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura (THPTS) kutsuu opiskelijoita mukaan perinteiseen graduseminaariinsa maanantaina  12. helmikuuta 2024 klo 12–17 Helsinkiin Tieteiden talolle (Kirkkokatu 6).

Seminaarissa opiskelijoiden opinnäytteisiin liittyviä työpapereita kommentoivat alan tutkijat ja arkistojen edustajat. Paperit voivat olla historian, etnologian, folkloristiikan, uskontotieteen, kirjallisuuden, taidehistorian, sosiaalitieteiden, valtiotieteiden tai jonkin muun oppiaineen tutkimussuunnitelmia, joiden kohteena on tavalla tai toisella työ, työväestö, työväenliike tai työelämä. Voit osallistua seminaariin myös, mikäli opinnäytteesi aineisto on Työväen Arkistosta tai Kansan Arkistosta.

Ilmoittaudu tammikuun 11. päivään mennessä seuran hallituksen jäsenelle Ilkka Kärrylälle (ilkka.karryla@utu.fi). Liitä ilmoittautumiseesi yhteystietosi sekä noin sivun pituinen abstrakti tutkimuksestasi. Abstraktista tulee selvitä tutkielman aihe, tutkimuskysymys, aineisto sekä työn nykyinen vaihe (alku, keskivaihe, lähes valmis). Kerro myös yliopistosi, oppiaineesi ja työn ohjaajan/ohjaajien nimi.

Seminaarin hyväksytyt opiskelijat lähettävät enintään 10 sivun mittaiset seminaaripaperit viimeistään 20.1.2024 seminaarin järjestäjille, jotka toimittavat ne kommentoijille luettaviksi.

Tervetuloa esittelemään tutkimustasi, keskustelemaan tutkimuksen teosta ja tutustumaan muihin graduntekijöihin ja tutkijoihin!

Tiina Lintunen
Puheenjohtaja
Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura

Posted in Uutiset | Kommentit pois päältä artikkelissa TEETKÖ TAI SUUNNITTELETKO GRADUA TYÖELÄMÄN, TYÖVÄESTÖn TAI TYÖVÄENLIIKKEEN HISTORIASTA?

Pohjoismaiset työväenhistorian tutkijat kokoontuvat Tampereella 2025

Seuraava Pohjoismainen työväenhistorian konferenssi järjestetään Tampereella 7.-10. toukokuuta 2025. Konferenssiin odotetaan 150:tä esiintyjää kaikista Pohjoismaista ja niiden ulkopuolelta. Esitelmäkutsu julkaistaan maaliskuussa 2024.

Konferenssin järjestäjinä toimivat Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura sekä Tampereen yliopiston historian oppiaine. Päätapahtumapaikkana on Tampereen yliopisto. Järjestelyorganisaatiossa ovat edustettuina myös Työväenmuseo Werstas, Työväen Arkisto, Työväenliikkeen kirjasto, Kansan Arkisto, Lähihistorian tutkimuksen seura ja Suomen Taloushistoriallinen Yhdistys.

Pohjoismaisia työväenhistorian tapahtumia on järjestetty 1970-luvulta alkaen. Tuleva konferenssi on järjestyksessään 16:s. Edellinen Nordic Labour History Conference järjestettiin Kööpenhaminassa tammikuussa 2022.

Seuraa viestintää konferenssin kotisivulla ja osoitteessa nordiclabourhistory.org!

Finlaysonin työntekijöitä poistumassa tehtaalta työpäivän päätyttyä Tampereella 1940-1943. Kuva: Otso Pietinen, Museoviraston kuvakokoelmat. Lisenssi: CC BY 4.0.

Lisätiedot:
Sami Suodenjoki
THPTS ja Tampereen yliopisto
sami.suodenjoki(ät)tuni.fi
p. 050 4377 347

Posted in Uutiset | Kommentit pois päältä artikkelissa Pohjoismaiset työväenhistorian tutkijat kokoontuvat Tampereella 2025

Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran gradupalkinto Julia Jylhälle

Julia Jylhä.

Julia Jylhän opinnäyte ”Maailmaa palvelemaan”: Lapsipiikojen muistot työnteosta ja palveluspaikoista 1800- ja 1900-lukujen vaihteen Suomessa on valittu parhaaksi työväen historian ja perinteen tutkimuksen alan pro gradu -tutkielmaksi. Palkinnon saajan on valinnut Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran (THPTS) arvioitsijaraati lukuvuosina 2019–2021 ilmestyneiden tutkielmien joukosta. Jylhän tutkielma on tehty Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineessa.

Jylhä tarkastelee pro gradu -tutkielmassaan 1800–1900-lukujen vaihteessa lapsuuttaan eläneiden entisten lapsipiikojen työmuistoja. Lapsipiikojen kokemusmaailman ja olosuhteiden ohella opinnäytetyö käsittelee ansiokkaasti sitä yhteiskunnallista muutosta, jossa köyhä ja maatalousvaltainen Suomi muuttui vähitellen vauraaksi ja teollistuneeksi hyvinvointivaltioksi.

Työ perustuu laajaan ja tutkimuseettisesti vaativaan muistitietoaineistoon. Tekijä pohtii aineistoon liittyviä eettisiä ja lähdekriittisiä kysymyksiä erittäin ansiokkaasti ja kypsällä tavalla. Metodologisesti työ on etevästi laadittu. Tutkimusaineiston analyysi on kauttaaltaan syvällistä, ja tekijä nivoo havaintonsa taitavasti laajempaan historiallisen kontekstin. Palkinnon valitsijaraati kiinnitti erityistä huomiota siihen, miten Julia Jylhä pro gradu -tutkielmassaan osoittaa itsenäistä tutkimusotetta, jossa tutkijan oma ääni ja oivallukset tulevat hyvin esiin. Jylhän tutkielman tulokset tullaan julkaisemaan Työväentutkimus vuosikirjassa syksyllä 2022.

THPTS:n gradupalkinto myönnettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa, ja sen arvo on 300 euroa. Palkinnon saaja julkistettiin 11.2.2022.

Linkki Julia Jylhän tutkielmaan: https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021062239397.

Posted in Uutiset | Tagged , , , | Kommentit pois päältä artikkelissa Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran gradupalkinto Julia Jylhälle

THPTS kesäseminaari 2021

Antti Harmainen & Mikko Kemppainen
”Paremman sosialismin” asialla
Uskonnon ja sosialismin synteesi suomalaisessa työväenliikkeessä
ensimmäisistä eduskuntavaaleista kansalaissotaan

Posted in Uutiset | Kommentit pois päältä artikkelissa THPTS kesäseminaari 2021

Työväen taide ja kulttuuri muutosvoimana -kirja ilmestyy syyskuussa

Työväen taide ja kulttuuri muutosvoimana. Kirjoituksia työväen musiikista, kirjallisuudesta,
teatterista ja muusta kulttuuritoiminnasta Toimittaneet Saijaleena Rantanen, Susanna Välimäki ja Sini Mononen. 544 sivua. Katso sisällys.

Eri alojen tutkijat käsittelevät laajassa kirjassa useita työväen taiteelle ja kulttuurille keskeisiä ilmiöitä sekä aiemmin työväen taiteen tutkimuksessa vähemmälle huomiolle jääneitä näkökulmia.

Työväen taide ja kulttuuri muutosvoimana tarkastelee työväen taidetta ja kulttuuritoimintaa Suomessa 1800-luvulta 2000-luvulle. Taiteen ja kulttuuritoiminnan merkitystä työväestölle pohditaan kuudessatoista artikkelissa niin huvina ja virkistyksenä kuin yhteiskunnallisena keskusteluna ja poliittisena liikehdintänä.

Artikkelikokoelmassa käsitellään muun muassa musiikkia, teatteria, kirjallisuutta ja kuvataidetta – iltamia, käsityökulttuuria, lyhytelokuvia, proletaarinäytelmiä, propagandakuvia, performanssia, laulujuhlia, arkkiveisuja, kisälli- ja ympäristölauluja. Näkökulmat vaihtelevat affektien politiikasta naisliikkeeseen ja taistolaisuudesta prekaariin 2000-lukuun.

Kokoelma tuo esiin, miten kaikkine ristiriitaisuuksineenkin työväen taide on luonut muutosvoimaista ajattelua, tunteiden ilmaisua, yhteisöllisyyttä, utopioita ja joukkovoimaa. Mutta se on ollut myös agitaation, väkivallan ja trauman alue. Työväen taiteella on kiistelty historiasta ja rakennettu tulevaisuutta, mutta mikä on työväen taiteen ja kulttuurin ja sen tutkimuksen merkitys nykypäivänä? Tähän eri alojen kirjoittajat vastaavat
kirjan artikkeleissa moninaisin tavoin.

Kirjan kirjoittajina ovat Jari Eerola, Kaarina Kilpiö, Vesa Kurkela, Jussi Lahtinen, Kalle Lampela, Mikko Lehtonen, Markus Mantere, Merja Minkkinen, Sini Mononen, Saijaleena Rantanen, MikkoOlavi Seppälä, Sami Suodenjoki, Irma Tapaninen, Timo ”Tipi” Tuovinen ja Susanna Välimäki. Kirjan ovat toimittaneet Saijaleena Rantanen, Susanna Välimäki ja Sini Mononen.

Työväen taide ja kulttuuri muutosvoimana. Kirjoituksia työväen musiikista, kirjallisuudesta,
teatterista ja muusta kulttuuritoiminnasta Ilmestyy: 25.9.2020.

Tutkimusyhdistys Suoni ry & Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura

Painettu kirja 28 € + postimaksu (Suomeen) 5 €. 25.9. mennessä tehdyn ennakkotilauksen hinta 20 € + 5 € postimaksu. Tilaukset osoitteesta suoni@suoni.fi.

Kirja on luettavissa vapaasti ilmestymisensä jälkeen sähköisenä versiona osoitteessa: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/166712

Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran verkkokirjat http://www.thpts.fi/julkaisut/muut-julkaisut/
Tutkimusyhdistys Suoni ry https://www.suoni.fi/julkaisut

Lisätietoja:
MuT, FM Saijaleena Rantanen
Tutkimusyhdistys Suoni ry & Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
saijaleena.rantanen(at)uniarts.fi

Posted in Uutiset | Kommentit pois päältä artikkelissa Työväen taide ja kulttuuri muutosvoimana -kirja ilmestyy syyskuussa

TEETKÖ TAI SUUNNITTELETKO GRADUA TYÖELÄMÄSTÄ, TYÖVÄESTÖSTÄ TAI TYÖVÄENLIIKKEESTÄ?

Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura (THPTS) kutsuu opiskelijoita mukaan perinteiseen graduseminaariinsa perjantaina 7. helmikuuta 2020 klo 12–17 Helsinkiin Tieteiden talolle (Kirkkokatu 6).

Seminaarissa opiskelijoiden opinnäytteisiin liittyviä työpapereita kommentoivat alan tutkijat ja arkistojen edustajat. Paperit voivat olla historian, etnologian, folkloristiikan, uskontotieteen, kirjallisuuden, taidehistorian, sosiologian, valtiotieteiden tai jonkin muun oppiaineen tutkimussuunnitelmia, joiden kohteena on tavalla tai toisella työ, työväestö, työväenliike tai työelämä. Voit osallistua seminaariin myös, mikäli opinnäytteesi aineisto on Työväen Arkistosta tai Kansan Arkistosta.

Ilmoittaumisaikaa on jatkettu joulukuun 30. päivään 2019 asti. Ilmoittaudu seuran hallituksen jäsenelle Risto Turuselle (risto.turunen@tuni.fi). Liitä ilmoittautumiseesi yhteystietosi sekä noin sivun pituinen abstrakti tutkimuksestasi. Abstraktin tulee sisältää tutkielman aiheen, tutkimuskysymyksen, aineiston sekä työn nykyisen vaiheen (alku, keskivaihe, lähes valmis). Kerro myös yliopistosi, oppiaineesi ja työn ohjaajan/ohjaajien nimi.

Seminaarin hyväksytyt opiskelijat lähettävät enintään 10 sivun mittaiset seminaaripaperit viimeistään 17.1.2020. Paperit julkaistaan seuran kotisivuilla (www.thpts.fi), josta ne ovat tulostettavissa. THPTS maksaa työpaperin esittävien opiskelijoiden kohtuulliset matkakulut seminaariin.

Tervetuloa esittelemään tutkimustasi, keskustelemaan tutkimuksen teosta ja tutustumaan muihin graduntekijöihin ja tutkijoihin!

Tiedustelut: Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura

(Risto Turunen, risto.turunen@tuni.fi, Tiina Lintunen, tiina.lintunen@utu.fi)

Posted in Uutiset | Kommentit pois päältä artikkelissa TEETKÖ TAI SUUNNITTELETKO GRADUA TYÖELÄMÄSTÄ, TYÖVÄESTÖSTÄ TAI TYÖVÄENLIIKKEESTÄ?

Teollisuustyöväen kirjallinen kulttuuri askarrutti tutkijoita Werstaalla

Teksti: Sami Suodenjoki

Tutkimusprojekti Piston, Pen & Press järjesti Työväenmuseo Werstaalla 7. kesäkuuta 2019 konferenssin, jonka aiheena oli teollisuustyöläisten kirjallinen kulttuuri 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa. Ison-Britannian humanististen tieteiden tutkimusneuvoston rahoittama kolmevuotinen projekti syventyy ensisijaisesti brittiläisiin teollisuustyöläisiin lukijoina ja kirjoittajina, mutta Werstaan konferenssin tavoite oli ammentaa projektiin uusia näkökulmia myös saarivaltakunnan ulkopuolelta. Samalla tutkijoille avautui mahdollisuuksia ylirajaiseen verkostoitumiseen.

Strathclyden ja Manchesterin yliopistojen sekä kansallisen rautatiemuseon johtaman Piston, Pen & Press -projektin kurkottaa vahvasti akateemisen maailman ulkopuolelle. Välineinä tässä ovat yhteistyö Werstaan kaltaisten museoiden kanssa, suurelle yleisölle järjestettävät verkkokurssit, yhteisölliset lukupiirit, näyttelyt sekä musiikki- ja näytelmäesitykset.

Konferenssin puhujista osa edusti työväenjärjestöjä lähellä olevia museoita tai kirjastoja ja käsitteli kokoelmien käyttömahdollisuuksia työläisten kirjoituskulttuurin tutkimisessa. Esimerkiksi Oliver Betts (National Railway Museum, York) pohti esitelmässään keinoja siihen, miten tavalliset työläiset voidaan tehdä näkyviksi teollisuushistoriaa käsittelevissä museoissa. Lynette Cawthra (Working Class Movement Library, Salford) puolestaan puhui edustamansa työväenliikkeen kirjaston kampanjasta ei-akateemisten yleisöjen tutustuttamiseksi ”historiaan alhaalta”. Kampanjaan liittyi muun muassa työpajoja ja vuorokauden mittainen Hackathlon eli yhteistoiminnallinen ohjelmointitapahtuma seuraavan sukupolven protestityökalujen kehittämiseksi.

Erityisen kiehtova oli Ralphin Millsin (Leeds Industrial Museum) esitelmä työläisten valmistamista kipsiminiatyyreistä, joita katukauppiaat myivät ympäri Eurooppaa ja sen ulkopuolella 1800-luvulla. Näiden takareunuksia täyttäneiden miniatyyrien aiheina oli niin Napoleonin ja runoilija John Miltonin kaltaisia kuuluisuuksia kuin Venuksen tai Herakleen kaltaisia mytologisia hahmoja. Halpahintaisten miniatyyrien ostaminen oli mahdollista jopa työläisslummien asukkaille. Suomessa liikkuneiden kaupustelijoiden kapsäkkeihin kipsiminiatyyrit eivät kuitenkaan taitaneet levitä, joskin tätä pitäisi tutkia lisää.

Gordon Tait, Ewa Bergdahl, Ralph Mills ja Minna Sannikka käsittelivät työryhmässään yksittäisiä työväenkirjailijoita ja kirjallista kulttuuria tekstien ympärillä. Oikealla keskustelun vetäjä Oliver Betts Piston, Pen & Press -projektista.

Kirjallisuuden professori Magnus Nilsson (Malmön yliopisto) piirsi konferenssissa ruotsalaisen työväenkirjallisuuden kaaren 1800-luvun lopulta nykypäivään. Nilsson korosti, että Ruotsissa työväenkirjallisuus muodostaa kansallisen kirjallisuuden keskeisen juonteen ja kykenee tavoittamaan suuria yleisöjä. Esimerkiksi tehdastyöläisperheessä varttuneen Moa Martisonin (1890–1964) kirjoja on myyty toista miljoonaa. Työväenkirjallisuuden Ruotsissa saavuttama massasuosio ei kuulosta suomalaisittain kummalliselta, mutta monessa Euroopan maassa työväenkirjallisuutta joutuu etsimään paljon syvempää kirjallisuuden marginaaleista.

Tutkija Wiktor Marzec (Higher School of Economics, Pietari) analysoi esitelmässään yli sataa puolalaisten sosialistien kirjoittamaa omaelämäkertaa, jotka käsittelivät Venäjän vallan ajan loppuaikaa. Marzec toi esiin puolalaisen työväenliikkeen jakautumisen hyvin erilaisiin ryhmittymiin, joiden erot heijastuivat liikkeisiin kuuluneiden ihmisten tapoihin kirjoittaa itsestään.

Jane Weiss (City University of New York) paneutui Uudessa Englannissa toimineen Lowellin tekstiilitehtaan naistyöntekijöiden kirjalliseen kulttuuriin 1800-luvulla. Hänen mukaansa yli puolet Lowellin tehtaalaisnaisista osasi lukea ja kirjoittaa 1800-luvun alkupuolella, ja monet heistä pitivät jopa päiväkirjoja. Kirjallinen aktiivisuus puolestaan aktivoi naisia myös poliittiseen järjestäytymiseen ja työtaisteluihin. Weissin mielestä Lowellin tehtaalaiset ovat kuitenkin jääneet varjoon työläismiehiin keskittyneessä amerikkalaisessa työväenhistoriassa.

Historian professori Antony Taylor (Sheffield Hallam University) käsitteli kiinnostavasti brittiläisen vasemmiston tapaa käyttää omiin tarpeisiin kansallista perinnettä 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Taylorin mukaan vasemmistolehdistö etsi luokkataistelun ilmauksia menneiltä vuosisadoilta esimerkiksi viittamalla anglosaksien kansankokouksiin ja vastarintaan normannivalloittajia vastaan. Sosialistikirjailija Robert Blatchford puolestaan rakasti balladeja Robin Hoodista, jonka hän näki maaseudun perinteisen järjestyksen murtajana. Jopa Robinson Crusoeta luettiin vasemmiston piirissä sosialistisena tekstinä, joka kuvasi uuden maailman rakentamista. Taylorin havaitsemalle ilmiölle voi löytää vastineita myös suomalaisesta työväenliikkeestä. Esimerkiksi Edvard Gylling käsitteli nuijasotaa suomalaisen talonpoikaiston yrityksenä irtautua ruotsinkielisten riistäjien ikeestä, kuten Petri Jussila kirjoittaa Gyllingin maatalouspolitiikkaa käsittelevässä väitöskirjassaan.

Konferenssin suomalaispuhujista Alpo Väkevä käsitteli suomalaisten työväenyhdistysten kirjastoja ja niiden sivistysihanteita 1800-luvun lopulla. Minna Sannikka puolestaan hahmotteli Työväen Kalenterin kehittymistä suomalaisten työväenyhdistysten yhteisjulkaisuksi 1890-luvulla ja tarkasteli kahta Työväen Kalenterin tavallisille työläisille järjestämää kirjoituskilpailua.

Marjaliisa Hentilän esitelmän aiheena oli työläisnaisille suunnattu kirjallinen äänioikeusagitaatio ja Hilja Pärssinen sen tuottajana. Samassa työryhmässä Risto Turunen käsitteli Finlaysonin tehtaalaisten käsinkirjoitettua Tehtaalainen-lehteä, josta ilmestyi viisikymmentä numeroa vuosina 1908–1917. Turunen kiinnitti huomiota erityisesti lehdessä käytettyihin eläin- ja konemetaforiin, joiden avulla kirjoittajat kuvasivat tehdastyöläisten oloja ja teollisia valtasuhteita.

Marjaliisa Hentilä keskustelemassa kirjallisista militanteista. Takana Risto Turunen, Wiktor Marzec ja Antony Taylor.

Konferenssin lopussa palattiin vielä esitelmiä yhdistäviin suuriin kysymyksiin: Mikä oikeastaan on teollisuustyöläinen? Eroaako teollisuustyöläinen kirjoittajana jotenkin muista työväenluokkaisista kirjoittajista? Miten voimme päästä käsiksi teollisuustyöläisiin myös lukijoina eikä pelkästään kirjoittajina? Mitkä lähteet voisivat valaista sitä, käyttivätkö he lukutupia ja kirjastoja tai kuuluivatko he lukupiireihin?

Pohdintaa herätti myös ihmisten, tekstien ja ideoiden ylirajainen liike. Lähtökohtana pohdiskelulle toimi runo, jonka Risto Turunen oli löytänyt Finlaysonin tehtaalaisten käsinkirjoitetusta lehdestä ja jossa viitattiin brittiläiseen työtaisteluun. Runo paljastui tarkemman jäljityksen tuloksena lainaukseksi amerikansuomalaisesta Säkeniä-aikakauslehdestä, ja se liittyi Britanniassa puhjenneeseen rautatieläisten valtakunnalliseen lakkoon. Miten brittiläinen työriita oli päätynyt amerikansuomalaisen työväenyhteisön kiinnostuksen kohteeksi ja miten siitä tehty  runo oli löytänyt tiensä edelleen tamperelaisen tehtaalaisyhteisön lehteen? Kiehtovasta kehästä puuttuisi enää se, että runon inspiroimina Finlaysonin työläiset olisivat keränneet lakkoavustusta ja lähettäneet sen brittiläisille rautatieläisille.

Konferenssijärjestäjien yhteenvedon jälleen esiintyi vielä lancasterilainen arkkiveisulaulaja Jennifer Reid, joka versioi suvereenisti brittiläisten katulaulajien osin murteellisia värssyjä 1700- ja 1800-luvuilta.

 

Posted in Uutiset | Kommentit pois päältä artikkelissa Teollisuustyöväen kirjallinen kulttuuri askarrutti tutkijoita Werstaalla

Työväestö ja demokratia – Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran kesäseminaari

Työväestö ja demokratia – Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran kesäseminaari 20.-21.8.2018, Työväenmuseo Werstas, Tampere.

OHJELMA

Maanantai 20.8.2018

10.30-10.45 Seminaarin avaus, Sami Suodenjoki, THPTS:n puheenjohtaja

10.45-11.45 Keynote I: Pauli Kettunen: Kansan valta ja työväenluokan historiallinen tehtävä – työväenliikkeen mennyt tulevaisuus

11.45-12.45 Keynote II: Pasi Ihalainen: Proletariaatin vallasta yhteistyöhön porvarillisten demokraattien kanssa. SDP:n eduskuntaryhmä demokratian määrittelijänä 1917-1920

12.45-14.00 Lounas (omakustanteinen)

14.00-15.00 Työryhmä I: Demokratiaa paikallistasolla

Sami Suodenjoki: Harvainvallan pönkittäjä? Työväestö ja valtuustojen perustaminen maalaiskunnissa 1865—1917

Petteri Systä: Ensi kertaa demokraattinen työväenkaupunki Tampere

15.00-15.30 Kahvitauko

15.30-17.00 Työryhmä II: Kommunistit ja ay-liike demokratiaa etsimässä

Raimo Parikka: SKP ja demokraattinen valtio 1944—1948

Kari Teräs: Kommunistikansanedustajat ja parlamentaarinen demokratia

Ritva Savtschenko: Ay-liike demokratiaa etsimässä?

17.00-17.30 Väki voimakas -kirjan esittely

18.00 Illanvietto

Tiistai 21.8.2018

9.15-10.15 Keynote III: Emilia Palonen: Kun meistä tuli me: radikaalia demokratiaa tekemässä

10.15-10.30 Kahvitauko

10.30-12.30 Työryhmä III: Demokratian kulttuuri- ja käsitehistoriaa

Ville Vahosalmi: Työväestö, demokratia ja populismi: vanha työväenliike populistisena joukkoliikkeenä?

Elina Hakoniemi: ”Sivistyksellisen demokratian” käsite sosiaalidemokraattisessa sivistyspolitiikassa ja -toiminnassa

Ilkka Kärrylä: Mihin katosi vaatimus taloudellisesta demokratiasta?

Jussi Lahtinen: Demokratia ja vasemmistolainen työväenliike 1970-luvun työläiskirjallisuuden kuvaamana

12.30-13.30 Lounas (omakustanteinen)

13.30-15.00 Työryhmä IV: Työväestön demokratian haastajia

Pekka Valtonen: Sosiaalidemokraatit ja kansakunnan eheytyspuhe 1920-luvulla

Petri Paju: Työväen demokratiavaatimukset ongelmana? Tehtaiden johtajien näkökulma ja toimet

Ilkka Levä: Neuvotteluoikeuslakko työväestön haastajana 1973

15.00-15.30 Seminaarin päätöskeskustelu

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Pete Pesonen (pete.pesonen@tyark.fi)

Vapaa pääsy. Kahvitarjoilun vuoksi pyydämme ilmoittautumaan viimeistään

15.8.2018. Tervetuloa!

Posted in Uutiset | Kommentit pois päältä artikkelissa Työväestö ja demokratia – Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran kesäseminaari